MOT DROTTNINGEN

publicerad februari 2014 Sydsvenska Dagbladet

 

Till alliansens alla problem har en nytt dykt upp – underskotten i statsfinanserna. Större än på mycket lång tid enligt Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk politiske talesperson. I en debatt i SVT:s Agenda beskyllde hon därför regeringen för att köra Sveriges finanser i botten på samma sätt som för 20 år sedan.

Finansminister Borg försvarade sig med att i dåliga tider ska staten vara expansiv för att hjälpa ekonomin på traven. Underskotten är därför naturliga och inget att bekymra sig över.

Det har han rätt i. Särskilt som de svenska statsfinanserna är urstarka internationellt sett. Skuldkvoten ligger också på samma nivå nu som när regeringen tillträdde.

Men Magdalena Andersson har samtidigt rätt i att regeringen inte klarar målet om överskott i statsfinanserna. Det har regeringen faktiskt inte gjort på många år. Istället för ett överskott på 1 procent blir facit för regeringen snarare ett årligt underskott på 1 procent sedan den tillträdde.

Det är detta som ger regeringen problem. Ty den har starkt förknippats med ordning och reda och ansvar för statsfinanserna. Värnandet av överskottsmålet har varit så kompromisslöst att regeringen till och med valde att införa det i lag. Detta hände 2010. Att då inte kunna leverera det man lovat blir ett bekymmer rent politiskt.

Jag har undrat varför Socialdemokraterna inte spelat ut detta kort tidigare. Men inser nu varför. Politik är som schack. Det gäller att tänka flera steg framåt och att inte förivra sig. Att först slå ut de små pjäserna innan attacken mot kungen sätts in.

Översatt till politik handlar det om att börja med att ta kommandot över de  lättare frågorna. Debatten om arbetslösheten och den ekonomiska tryggheten vanns på ett tidigt stadium av Socialdemokraterna. Nu kan Socialdemokraterna också bocka av skolan och vinsterna i välfärden

Därefter följer de lite svårare frågorna. Dit räknas skatten. Den debatten vann Socialdemokraterna när Moderaterna lovade väljarna att inte sänka skatten mer.

Med det kan slutspelet börja. Det handlar om rikets finanser. Ty, för att vinna ett val måste partiet av väljarna uppfattas som bäst på att sköta ekonomin.

Möjligen får vi nu en förklaring till varför Socialdemokraterna väntat så länge med att attackera finansministern om underskotten i statsfinanserna. De ville vänta till dess att alliansregeringen var tillräckligt försvagad. Och lyckas Socialdemokraterna frammana bilden av en regering som för en oansvarig ekonomisk politik, faller drottningen. Kvar står kungen utan skydd och då ligger vägen öppen för en seger i höstens val.

Magdalena Andersson är inte grälsjuk. Hon gör bara sitt jobb: letar fel hos regeringen för att få den att framstå som oduglig. Sådan är politikens grå vardag.

Kommer det att fungera? Det återstår att se.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: