LITE MER FANTASI TACK!

publicerad den 14 augusti 2014

De EU-kritiska vindarna breder ut sig i Europa. Det märks också i Sverige. Kraven från de svenska kritikerna är emellertid av det mera hovsamma slaget och långtifrån de aggressiva tongångarna om att bryta upp unionen som hörs exempelvis i Holland. Vi nöjer oss med att efterlysa ett mindre men vassare EU.

På frågan om hur detta ska gå till mera konkret har de svenska politikerna inget att säga. Med ett undantag. Den gemensamma jordbrukspolitiken bör skrotas – den är för dyr.

Förra veckan fick de som tycker så vatten på sin kvarn. I en rapport slogs fast att de 36 miljarder kronor  som använts för att stödja lantbruksutvecklingen varit verkningslösa.

Nyheten slogs upp stort i media och rapportförfattaren kunde på bästa sändningstid i TV utveckla sitt resonemang utan kritiska synpunkter från förteträdare för branschen.

36 miljarder kronor är mycket pengar – ungefär lika mycket som Vattenfall fram till nu  förlorat på köpet av holländska NUON.

Vattenfalls förluster uppstod i samband med ett köp, utgifterna för landsbygdsutvecklingen ska däremot slås ut på 7 år. Då krymper ”slöseriet” till 5 miljarder kronor per år och av detta har EU stått för hälften. Den årliga notan för att stödja utvecklingen på landsbygden ligger därför på 2,5 miljarder, motsvarande 500 kronor per hushåll.

Fortfarande mycket pengar men inte mer än vi anslår till våra länsstyrelser. 

Det är förstås inget argument för att slösa med skattebetalarnas pengar. Hur stort slöseriet varit går dock inte att säga. Att de uppsatta målen inte nåtts är en sak men den relevanta värdemätare är hur det skulle ha sett ut om inget gjort alls. Men om det vet vi inget.

Kostnaden för landsbygdsutvecklingen borde också jämföras med EU:s  andra politikområden för att rätt förstås. Här finns en intressant kandidat ur sydsvenskt hänseende – energipolitiken.

2011 delades Sverige in i 4 elprisområden. Inte av fri vilja utan inför hotet att dras inför EU-domstolen om vi inte gjorde så. Indelningen ledde till högre elpriser för boende i södra Sverige och den sammanlagda effekten beräknades uppgå till 2,5 miljarder kronor årligen. Detta var de ansvariga fullt medvetna om.

Elkonsumenterna i södra Sverige stod alltså ensamma inför en utgiftsökning av samma storleksordning som hela det svenska stödet till  landsbygdsutvecklingen. Nu blev det inte riktigt så illa utan efter massiva protester från småländska företagare har prisskillnaderna jämnats ut. 

Men varför ska Bryssel blanda sig i hur vi sköter vår elförsörjning? Varför används inte denna händelse som argument för att Bryssel ska bli mindre och vassare?

Med fokuseringen på EU:s jordbrukspolitik gör våra politiker det lätt för sig. Kritiken fastnar på en politiskt ofarlig fråga – bara få berörs. Samtidigt slipper politikerna att verkligen sätta sig in i EU.

Min uppmaning till våra svenska politiker blir därför att finna nya frågor att peka på som argument för att EU ska bli mindre och vassare. Jordbruket är faktiskt uttjatat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: