VARFÖR INTE FLYTTAMNESTI FÖR ÄLDRE?

publicerad den 22 maj

Hur många vet att det just nu pågår en vapenamnesti i Sverige?  Att den som har ett olagligt vapen hemma kan lämna in det till polisen utan att straff. Men det måste ske före den 31 maj. Det verkar vara en framgångsrik metod för att få bort de olagliga vapnen som gömmer sig i samhället för det är tredje gången den används. 1993 och 2007  skedde det tidigare och då lämnades det sammanlagt in 30,000 vapen och 29 ton ammunition.

Mera känt är förmodligen en annan amnesti – den om att svenskar som smusslat ut pengar ur landet för att undkomma skatt sedan några år tillbaka straffritt kan ta hem pengarna. Detta förutsätter dock att ägaren till pengarna uppger sitt innehav till Skatteverket innan myndigheten hunnit inleda en egen förundersökning. Riktigt hur många av de 400 miljarder som tros finnas gömda utomlands, som flöt tillbaka är inte gott att veta. Men ett ansenligt belopp enligt bedömare.

Med dessa goda erfarenheter av amnesti tycker jag att det är dags för en  ny amnesti – en flyttamnesti för äldre.

Varför då detta djärva förslag?

Svaret är enkelt. När fastighetsskatten avvecklades 2007, försvann samtidigt möjligheten att skjuta upp reavinsten. Med det minskade rörligheten på bostadsmarknaden, ty när skatten på realisationsvinsten måste betalas direkt blev det plötsligt dyrt att flytta. Detta märks särskilt hos de äldre insett att när realisationsvinsten betalats räcker pengarna bara till en sämre bostad Varför då flytta när de inte kan bo billigare någon annanstans än i sina gamla och många gånger för stora bostäder?

Inte bra för någon och förmodligen inte heller för vår finansminister.

Så varför inte ge personer som uppnått en viss ålder rätt att under en begränsad tid – låt säga ett år – byta bostad utan att realisationsvinsten beskattas. Vilken ålder en fastighetsägare måsta ha uppnått för att få ta del av erbjudandet kan diskuteras, men 60- 65 år verkar rimligt.

Det skulle sätta igång en flyttcirkus som tog bort några av flaskhalsarna på marknaden. Pengarna som blir över efter försäljningen kan användas för att dryga ut den många gånger magra pensionen till glädje för säljaren.

Och skatten då –  hur går det med den? Den kommer, men lite senare och kanske inte förrän bostadens ägare avlider.

Finansministern kan alltså vara lugn. Mitt förslag handlar inte om att befria någon från skatt, bara om att skjuta upp den till framtiden. Med  tanke på att statens finanser många gånger är mycket bättre än de äldres tror jag finansministern kan leva med denna räntefria skattekredit.

I grunden är det ingen skillnad mot idag – ur skattehänseende alltså. Utan amnesti säljs ju bostaden inte alls och då blir det inga skatteintäkter.  

Så om skattsmitare fick chansen att ta hem sitt kapital utan straff varför skulle då inte äldre människor kunna få sälja sin bostad utan att betala en omedelbar skatt. Det skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden, ge de äldre ökade ekonomiska ramar utan att det kostade statskassan något.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: