INVESTERA FÖR FRAMTIDEN

publicerad 2 jan 2013

Så slutade 2012 i moll. De förhoppningar som regeringen ställt på en ekonomisk vändning kom på skam. Strax före jul kallade finansministern till presskonferens och hans budskap slog ner som en bomb.  Den prognos om den ekonomiska tillväxten som regeringen gjorde tidigt i höstas inför nästa års budget måste skrivas ner rejält. Och då skall man komma ihåg att den prognosen var en rejäl nedskrivning i förhållande till den som regeringen lämnade 2011.

 För de ekonomiska bedömarna kom dock inte finansministerns nedskrivning som någon överraskning. Tvärtom. Många hade förvånats över att finansministern inte sett de mörka molnen på den ekonomiska himlen som alla andra sett.

 Att budskapet släpptes bara någon dag efter det att riksdagen klubbat igenom budgetpropositionen var säkert ingen slump. Finansministern ville väl att riksdagen i lugn och ro skulle kunna säga ja till regeringens förslag utan att behöva bekymra sig över att förutsättningarna för det var felaktigt.

 Men om utsikterna inför nästa år också är dystra, när vänder det då? Det är inte gott att veta. En sak är dock säker och det är att det kommer att vända. Förr eller senare. Det har det alltid gjort tidigare. Det gäller därför bara att utrusta sig med en smula tålamod.

 Fast det är lätt att säga av alla oss som har ett arbete att gå till. Den växande skara unga som, inte kommer in på arbetsmarknaden, hade nog sett att vändningen kommit helst igår.

 Deras otålighet är fullt begriplig. Ty vad gott innebär det att en generation unga hamnar i lång arbetslöshet och med det små möjligheter att skaffa en egen bostad? Inget!

 Men det finns ljuspunkter. Regeringens budgetproposition har i år titeln – Investera för framtiden. Det är en bra titel och antyder att regeringen slagit in på rätt spår.

 Kanske har regeringen insett att om alla sparar och viktiga investeringar, som behövs för att ge våra barn och barnbarn ett gott liv, skjuts på framtiden blir det ingen tillväxt och inga jobb. 

 Kanske har regeringen insett att ett budskap om framtid och hopp vinner lika många politiska poänger som det om försiktighet och sparsamhet.

 Denna kursändring är i så fall bara att välkomna och den bästa nyårspresenten som vi kan få. Optimism gör inte bara livet roligare det har också det goda med sig att det påskyndar den ekonomiska återhämtningen. För den förlamning som nu drabbat västvärlden förstärks och fördjupas av väljarnas oro inför framtiden.

 En politik som får oss att våga slå till och köpa den där nya soffa som vi länge sneglat på eller byta ut de gamla köksmaskinerna är precis det som får hjulen att börja snurra igång igen. Ty hur underligt det än kan låta, för mycket sparande är precis lika illa för ekonomin som för lite. Det har ekonomerna vetat länge och den insikten kan nu också ha nått den svenska regeringen.

 Gott så. Då återstår bara den viktiga uppgiften att omvandla budgetpropositionens titel till politisk retorik. Jag väntar med otålighet på de förlösande orden. Och framtiden väntar på oss! 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: