PRIVAT SANNING – OFFENTLIG LÖGN

publicerad den 5 december 2012

1999 gav City University Press ut en bok som borde vara obligatorisk läsning för alla politiskt intresserade. ”Offentliga lögner och privata sanningar” heter den och är skriven av den amerikanske ekonomiprofessorn Timur Kuran. Kuran utvecklar i boken en teori för hur befästa uppfattningar, drivna av makteliten kan leva länge, trots att de inte stämmer med väljarnas uppfattning.

Att så är fallet i totalitäta samhällen där personer som ifrågasätter maktens uppfattning bestraffas skoningslöst är inte så svårt att förstå. Men även i demokratiska samhällen, som hyllar yttrandefrihet och fri åsiktsbildning, kan ett slags implicit åsiktsförbud uppstå. Medborgarna försvarar den offentliga uppfattningen och avstår från att ge uttryck för den egna i rädsla för att frysas ut, bli betraktade som ”av sämre sort”. Detta kan i sin tur påverka karriären negativt, särskilt i massmedialt utsatta sammanhang.

Kurans poäng är att även om medborgarna vet att den offentliga uppfattningen är fel, avstår den från att kritisera ända till dess att det uppfattas som riskfritt att tycka något.  Då svänger opinionen. Detta händer inte av sig självt utan det som sätter igång processen är en oväntad händelse som ändrar spelplanen.

Är det kanske ett sådant opinionsskifte som inträffat i den svenska politiken. Sedan Sverigedemokraterna (SD) valdes in i Riksdagen 2010 verkar alla försök att tysta partiet ha misslyckats. Strategin att frysa ut partiet i riksdagen gick inte så bra. Samma sak kan sägas om senare tids avslöjanden i tidningarna om fylla, otidigheter, järnrör. Tvärtom, med Jimmy Åkessons strategi att kasta ut partimedlemmar som agerat i strid med beslutet att införa nolltolerans, verkar väljarstödet ha ökat än mer.

Proffstyckarna i medierna funderar på varför. Förklaringarna sträcker sig från att etablissemanget har pratat för mycket med SD eller pratat för lite.

Men kanske finns det en annan förklaring. Kanske är det så att SD efter valframgången 2010 brutit den offentliga uppfattningen om den svenska invandringspolitikens förtjänster. Den fråga som de etablerade partierna länge nogsamt undvikit – den om den misslyckade integrationen – har det nu blivit tillåtet att prata högt om.

 Det råder ingen tvekan om att frågan engagerar många och har gjort så under lång tid. Men istället för att beskriva hur integrationen skall öka har de etablerade partierna nöjt sig med att förklara att Sverige är och skall vara ett öppet och tolerant land.

Men även den som vill ha ett öppet samhälle måste tala om hur invandrarna skall integreras i Sverige och på svensk arbetsmarknad. SD har sitt svar på hur det skall gå till. Bra eller dåligt – om det råder det delade meningar – men ett svar är det i varje fall. Skall vi tro på Kurans teori kommer stödet för SD att fortsätta att öka, i vart fall så länge som de etablerade partierna inte förmår ge ett trovärdigt svar på frågan om integrationen.  

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: