Landet som backar in i framtiden

Välordnat, välmående och burget. Så kan bäst Wien beskrivas. Gatubilden är homogen, tempot jämförelsevis lågt och caffe-latte barerna lyser med sin frånvaro. Butikerna domineras inte av de globala kedjorna som överallt annars, utan varumärkena och butiksnamnen verkar vara mestadels lokala.

Kort sagt, Wien framstår som en stad där tiden tycks stått still de senaste deccennierna. Varför så?

Kanske beror det på landets historia. En f d stormakt som hade den dåliga vanan att liera sig med krigens förlorare och som därmed fick lämna från sig merparten av sitt imperium. Arvet från det förflutna märks av Wiens arkitektur som utan tvekan passar bättre för ett vidsträckt kejsardöme än för det lilla territorium som nu utgör republiken.

Kanske beror det på landets läge. Inklämt mellan gamla öst och väst och som följd av fredsvillkoren länge tvingat till en besvärlig balansgång mellan supermakterna.

Kanske beror det på att det politiska landskapet helt dominerats av två partier; SPÖ och ÖVP där SPÖ motsvarar Socialdemokaterna och ÖVP ett konservativt – kristet parti. 

Dessa partier har ensamma eller tillsammans innehaft regeringsmakten under hela efterkrigstiden med undantag för åren 2000-2006 då ÖVP bildade allians med det främligsfientliga partiet FPÖ. Och för detta kritiserades Österrike häftigt av Bryssel.

Dominansen av SPÖ och ÖVP har skapat stabilitet men kan också ha lett till politisk handlingsförlamning särskilt som partierna under långa perioder regerat tillsammans i stor koalition. Politik bygger på principen om den minsta gemensamma nämnaren men med stort ideologiskt avstånd mellan partierna är nämnaren liten. 

Det finns fler nackdelar med stora koalitioner. De sätter den politiska oppositionen ur spel och försvårar ansvarsutkrävande. I Österrikes fall påstås de också ha lett till en växande korruptionen.

De ekonomiska konsekvenserna av samförståndspolitiken är svårare att peka ut. Välfärden är bland de högsta i EU och men kritikerna pekar samtidigt på att en rad strukturella åtgärder måste åtgärdas för att välfärden inte skall urholkas. Pensionssystemet ses som en potentiellt tickande bomb och samma sak gäller språkfrågan.

Mer än 50 % av eleverna lämnar skolan utan att kunna tala tyska. Detta anses hänga samman med att kvinnor i Österrike inte yrkesarbetar i större utsträckning utan stannar hemma för att ta hand om familjen. Barn med annan bakgrund än den österrikiska växer därför upp i en miljö där det inte talas tyska alls. Det är först när de börjar skolan som de möter tyskan. Av det skälet diskuteras idag införandet av en obligatorisk förskola.

Men det är inte dessa frågor som står högst på den politiska dagordningen. Där finner vi istället striden om värnpliktens varande. Det började med att ÖB gick emot sin försvarsminister och fick sparken. Men efter att ha fått sin sak prövad hos domstol fick ÖB tillbaka sitt jobb. Samtidigt byter partierna uppfattning med varandra. Och nu har man trasslat till det så för sig att man måst kalla till folkomröstning. Det är tur att väljarna finns!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: