Så vind och skörda storm

införd den 23 maj

 

Det grekiska valet sände en chockvåg över Europa. De båda partierna, Pasok och Nea Demokratia, som styrt Grekland under decennier misslyckades rejält. Istället skördade ytterlighetspartierna på höger- och vänsterkanterna stora framgångar på löftet att riva upp överenskommelsen med EU – den som tvingade Grekland till dramatiska besparingar för fortsätt ekonomiskt stöd.

Striden gäller inte i vad mån grekerna skall bidra till en lösning, utan om den lösning som nu ligger gör det möjligt för landet att komma ur den desperata situation det hamnat i.

Försvarna av överenskommelsen tycker förstås att så är fallet. En majoritet av grekerna tycker annorlunda. De ser den istället som orimlig och som att döma dem till fattigdom på obestämd tid.

Det är den känslan av orättvisa som ytterlighetspartierna framgångsrikt exploaterat. Och givet att EU inte överger sin hårda hållning lär dessa partier vinna framgångar också i det stundande nyvalet. På annat sätt kan det knappast bli när huvudmotståndarna lämnat walk-over i regeringsfrågan. Det gjorde de i samma stund som de förband sig att inte svika EU och den uppgörelse som träffats med långivarna.

Men EU-ledarna missbedömde läget grovt när de bakband händerna på Pasok och Nea Demokratia. Istället för underkastelse fick man öppet trots och istället för finansiell stabilitet hotar en global ekonomisk kris. Ty de grekiska väljarna straffade EU genom att lägga sin röst på de partier som inte ställt sig bakom överenskommelsen.

Inför det stundande nyvalet har EU dragit åt tumskruvarna ytterligare och de tidigare förbjudna orden sägs nu öppet från allt fler håll. Lämna EU eller acceptera svältkuren!

Men varför skulle grekerna överge sitt motstånd? Det vore ju att kasta bort det enda trumfkortet de förfogar över. Ett trumfkort som går ut på att mot lindring i villkoren är de beredda att avstå från att utlösa en global kris. 

Och det grekiska motståndet blir knappast mindre av att den som mest av alla personifierar den hårda hållningen är Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Ty den tyska ockupationen av Grekland under andra världskriget lever kvar i grekernas minnen.

Väljer EU-ledarna att stå kvar vid sin uppfattning kan de snart tvingas förhandla med politiska krafter de inte alls vill befatta sig med. I det fall det över huvud taget blir en förhandling. Ty utan en regeringsduglig majoritet kastas Grekland in i en djup politisk kris med risk för spridning till andra länder.

Det är en farlig situation som uppstått. EU:s kompromisslösa hållning riskerar att förvandla fredsprojektet EU till en kamp inte bara mellan spararna i norr och slösarna i söder utan också mellan de som försvarar öppenhet och demokrati och de som inte gör det. De som nu tar plats vid förhandlingsbordet bör måhända erinra sig att faktiskt inte var så länge sedan Grekland var en militärdiktatur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: